De politie deelde liefst 48 boetes uit in Oud-Beijerland. Burgemeester Bram van Hemmen van de Hoeksche Waard had het volksfestijn dit jaar verboden om verspreiding van het gevreesde coronavirus te voorkomen. De eerste burger, die over 17 dorpen en 28 buurtschappen in zijn gemeente gaat, kondigde enige weken geleden al aan dat de politie streng zou optreden tegen overtreders. In voorgaande jaren waren in het Spuidorp ook al tal van incidenten tijdens luilak. In Ouddorp, op Goeree-Overflakkee, zijn ook bekeuringen uitgeschreven.

De politie heeft geen goed woord over voor de rebelse bewoners. ,,Opzettelijk de kans van verspreiding van het virus verhogen is respectloos tegenover onze zorgverleners’’, foetert de politie, om eraan toe te voegen dat het aantal boetes nog kan oplopen. De politie heeft de kentekennummers van de gevluchte brommerrijders genoteerd en doorgespeeld aan het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB), dat boetes int.

Opzette­lijk de kans van versprei­ding van het virus verhogen is respect­loos tegenover onze zorgverle­ners.

Politie

Luilakken komt overgewaaid uit Noord-Holland, waar jongeren op de zaterdagochtend voor Pinksteren traditioneel met veel kabaal door de straten trekken op hun brommers. Het fenomeen verspreidde zich jaren terug naar de rest van het land en werd daar vooral populair in de uren voorafgaand aan Koningsdag. Degene die de meeste decibels kan produceren krijgt een prijs.

Vernielingen

De luilakviering gaat vaak gepaard met ernstige vormen van vernielingen. Woningen, winkels, bedrijfspanden en auto’s worden besmeurd met boter, eieren en soms zelfs latex. Ook worden sloten soms dichtgesmeerd met secondelijm of purschuim. Al voor de coronacrisis gingen daarom in verscheidene gemeenten stemmen op om het luilakken helemaal aan banden te leggen.

bron: AD